Pet načina da se izborite sa gubitkom nakon smrti voljene osobe
Pet načina da se izborite sa gubitkom nakon smrti voljene osobe pomoći će vam u najtežim trenucima života.

Bez obzira da li smo bili svesni da se rastanak sa voljenom osobom bliži ili je kraj došao iznenada, nikada nećemo biti spremni na taj nemili događaj. Saznanje da je smrt odnela drago biće nosi ogromna tuga. Ona je, zapravo, prirodan odgovor na gubitak.

Ova neizmerna emocionalna patnja sa sobom donosi niz osećanja koja se poput vrteške smenjuju u nama. Možda ćete osećati kao da vam se ceo svet raspao, kao da ništa više nema smisla. Drugog dana imaćete osećaj utrnulosti tako da vas nijedna reč ne može dotaći. Dok ćete trećeg dana, možda, osećati krivicu pitajući se da li ste nešto mogli da učinite kako biste gubitak sprečili.

Žaljenje nakon smrti je dug proces prihvatanja stvarnosti gubitka. Nažalost, ne postoji tačan vremenski period tugovanja. Nekome su potrebni meseci, a nekome godine da nauči da živi bez voljene osobe.

Imajući ovo u vidu Drnda Internacional vam otkriva pet načina da se izborite sa gubitkom nakon smrti voljene osobe.

Dozvolite sebi da doživite niz emocija

Sigurno ste čuli da postoje određene faze u procesu tugovanja. To su poricanje, ljutnja, cenkanje, depresija i prihvatanje. Iako ih možete jasno prepoznati kod sebe tokom ovog perioda, psiholozi ističu da se ne trebate fokusirati na njih.

Pet načina da se izborite sa gubitkom nakon smrti voljene osobe

Istraživanja pokazuju da može biti štetno držati se tako čvrsto ovih unapred stvorenih ideja o tome kako će faze izgledati. Naročito ako se zna da se svako suočava sa gubitkom na drugačiji način.

Umesto da pokušavate što pre da prođete faze tugovanja, stručnjaci savetuju da se usresredite na osećanja u sadašnjem trenutku. Prihvatanje da su intenzivne, bolne emocije deo procesa tugovanja čini početni korak u oporavku.

Razgovarajte sa nekim

Kada su u pitanju pet načina da se izborite sa gubitkom nakon smrti voljene osobe kao glavni mnogi navode razgovor.

Kada se nešto važno desi u našem životu, uključujući i gubitak, obično želimo da razgovaramo o tome sa porodicom i bliskim prijateljima. Deljenjem svojih misli i osećanja možete lakše razumeti šta ste, zaista, doživeli. Ujedno, shvatiti da vaš život sada izgleda sasvim drugačije.

Ukoliko niste spremni da pričate o gubitku, sasvim je u redu. Ne treba da se osećate ni pod kakvim pritiskom. Umesto razgovora svoje emocije i misli možete izraziti pisanjem dnevnika.

Vodite računa o sebi i svojoj porodici

Tuga nakon smrti bliznjeg utiče na čitavo telo. Zato je veoma važno da u ovom periodu vodite računa o zdravim navikama. Redovni, hranjivi obroci, šetnja i dovoljno sna pomoći će vašem fizičkom i mentalnom zdravlju.

Obavezno proverite i svoje voljene da li preduzimaju neophodne zdrave korake u očuvanju svog zdravlja.

Shvatite važnost odmora

Tugovanje je aktivan proces koji oduzima energiju i može učiniti da se osećate iscrpljeno. Stanje je dodatno teže ukoliko ne brinete o svom zdravlju i ne obazirete se na ishranu i san.

Posledica toga jeste pad koncentracije. Takođe, možete osećati kao da vam je glava istovremeno puna misli i informacija, ali i potpuno prazna. Zbog toga je preporučljivo da se odmarate kad god se osećate umorno od tuge. Radite polako i naučite da prihvatite pomoć drugih ljudi u obavljanju svakodnevnih zadataka. Odlazak u nabavku, vođenje deteta u školu, spremanje obroka – samo su neke od obaveza koje možete ponekad prepustiti drugima.

Čuvajte uspomene na preminule

U davna vremena psiholozi su se pridržavali Frojdovog načela, te su ohrabrivali ljude da „puste” i „krenu dalje” nakon smrti voljene osobe. Danas veći broj literature naglašava značaj „očuvanja veze“. Drugim rečima, očuvanja uspomena. To podrazumeva razne načine.

Pet načina da se izborite sa gubitkom nakon smrti voljene osobe

Neki odlučuju da naprave omaž u čast preminulog od fotografija ili da zasade drvo u znak sećanja. Drugi biraju da napišu pismo preminulom. Na taj način možete da iskažete svoja osećanja prema njemu, stvari koje niste stigli da kažete, kao i da pokažete zahvalnost što je bio deo vašeg života.

Voljeni nastavljaju da žive kroz naše postupke, značajna dostignuća, ali i svakodnevno ponašanje. Zbog toga preminula osoba treba da vam bude uzor i moralni vodič. Na primer, možete zamisliti kako bi se onaj koga ste izgubili nosio sa određenom situacijom ili dilemom sa kojom se suočavate. Ne samo da će vam to pomoći u datoj situaciji, već ćete time oživeti i uspomenu na njega.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional je vaš verni oslonac u najtežim trenucima. Nama možete prepustiti kompletno organizovanje sahrane, uključujući i prevoz pokojnika iz inostranstva.