Žaljenje nakon smrti
Žaljenje nakon smrti je sastavni deo gubitka.

Najtragičniji događaj koji nas može zadesiti u životu jeste gubitak voljene osobe. To je bolno iskustvo zbog kojeg se osećamo izgubljeno i zbunjeno. Čak i kada se završi priprema sahrane i protekne dan pogreba bol i tuga sa kojim se suočavamo neće prestati. Zapravo, ova osećanja postaju tada intenzivnija.

Svaki novi dan donosi saznanje da više nikada nećemo videti voljeno biće. Nećemo čuti glas omiljene osobe, niti sa njim moći da podelimo svoju sreću i probleme. Dom sada izgleda previše miran i pust, dok u njemu tražimo tragove koje je ostavio preminuli.

Upravo u tim trenucima potrebna nam je uteha. Međutim, mnogi se osećaju izolovano i usamljeno u svojoj tuzi. Razlog za to leži u činjenici da je teško znati kako ponuditi podršku ožalošćenom rođaku, prijatelju ili kolegi. Mnogi ne umeju da pronađu reči utehe kada neko umre. Pojedini se plaše da će, možda, učiniti pogrešnu stvar i izazvati dodatni bol.

Imajući ovo u vidu Drnda Internacional vam otkriva korisne savete za žaljenje nakon smrti.

Pažljivo slušajte

Podrška ožalošćenom prijatelju ili rođaku znači poštovanje njihovog procesa tugovanja. Proći će kroz brojne faze. Imajte razumevanja ako u jednom trenutku izgledaju u redu, ali u sledećem postaju emotivni.

Tuga nakon smrti bližnjeg je pravi emocionalni tobogan, sa nepredvidivim usponima i padovima. Pri čemu ne postoje tačna pravila tugovanja. Svako tuguje drugačije. Zato izbegavajte da ožalošćenom kažete šta bi „trebalo“ da oseća ili radi.

Žaljenje nakon smrti

Umesto da brinete šta ćete reći spremite se da slušate. Često dobronamerno ljudi izbegavaju da pričaju o smrti ili menjaju temu kada se pomene preminula osoba. To je sasvim pogrešan stav.

Sve što je potrebno ožalošćenima jeste da ih neko sasluša. Na taj način imaće osećaj da njihova voljena osoba neće biti zaboravljena. Jednog dana će možda želeti da plaču na vašem ramenu. Drugog da govore o svojim osećanjima, a trećeg da se prisećaju lepih događaja koje su sa preminulim proživeli. Šta god da govore, slušajte ih sa strpljenjem i bez prekidanja.

Pružite praktičnu pomoć

Žaljenje nakon smrti neretko otežava obavljanje svakodnevnih poslova. Kuvanje jela, čišćenje, peglanje – samo su neke od obaveza koje ostaju po strani.

Da biste pomogli osobi koja tuguje ponudite joj praktičnu pomoć. Mogli biste umesto nje da idete u nabavku, šetate psa, vodite decu u školu.

Ako niste sigurni šta im treba, ne plašite se da pitate. Ipak, zapamtite, postavljanjem otvorenog pitanja poput „da li postoji nešto u čemu mogu pomoći“ veća je verovatnoća da ćete dobiti „ne, hvala“ kao odgovor. Pokušajte sa konkretnijim pitanjima poput „Mogu li da vam donesem lazanje za večeru“ ili „Mogu li da ti pravim društvo danas“.

Ostanite u kontaktu

Žaljenje nakon smrti je dug proces. Vašem ožalošćenom prijatelju ili članu porodice možda će biti potrebna podrška mesecima, pa i godinama. Potrudite se da kad god možete budete tu za njega. Posebno na važnim datumima.

Žaljenje nakon smrti

Rođendan preminulog, godišnjica smrti i praznici su dani kada će biti dodatno uznemireni. Ma koliko se trudili, voljena osoba tada će im posebno nedostajati. Zbog toga je važno da znaju da ste se setili i da razmišljate o njima.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional je vaš verni oslonac u najtežim trenucima. Nama možete prepustiti kompletno organizovanje sahrane, uključujući i prevoz pokojnika iz inostranstva.