Tuga nakon smrti bližnjeg
Tuga nakon smrti bližnjeg je sastavni deo žaljenja.

Gubitak bliske osobe je najtragičniji događaj u životu. Ma koliko bili svesni da život svakog čoveka ima svoj kraj, saznanje o smrti je nešto na šta nikada nećemo biti u potpunosti spremni. Ipak, moramo biti jaki kako bismo organizovali dostojanstveni ispraćaj.

Međutim, šta nas čeka nakon sahrane, kada svi posetioci odu svojim kućama? Tek kada ostanemo sami pokušavamo da shvatimo šta nas je zadesilo. Tražimo trag dragog bića, dok nas svaki šum podseća na glas koji više nikada nećemo čuti. Upravo tada počinje tuga nakon smrti bližnjeg.

Iako je tuga intenzivna, veoma bolna i često se čini beskrajna, zapravo, je korak u procesuiranju gubitka. Svako od nas je doživljava na poseban način, ali postoje određene faze koje se mogu prepoznati.

Da biste lakše mogli da razumete šta donosi tuga nakon smrti bližnjeg Drnda Internacional vam otkriva koje su to faze.

Poricanje

Šok je prva reakcije na vest o smrti bliske osobe. Može se javiti i u slučaju da se smrt naslućivala usled duge bolesti ili duboke starosti. Nakon nje dolazi neverica i poricanje.

Tuga nakon smrti bližnjeg

Saznanje da više sa nama nije bliska osoba je surova realnost. U prvim danima ne možemo je prihvatiti, jer je teško poverovati da se neko važan nikada neće vratiti. Zbog toga neki ljudi nastavljaju kao da se ništa nije dogodilo, čak i ako im se u glavama provlači misao da je neko umro.

Nije redak slučaj da se javi osećaj kao da je ta osoba prisutna u sobi. Dok se drugima čini da su čuli njen glas ili možda siluetu koju stvaraju senke u prostoriji.

Ljutnja

Smrt izgleda okrutno i nepravedno. Posebno kada je neko umro pre vremena ili ste imali planove za zajedničku budućnost. Imajući ovo u vidu ne čudi što je ljutnja prirodna emocionalna reakcija na nepravdu koji ste doživeli.

Možda ćete biti ljuti na osobu koja vas je napustila, jer se nije dovoljno borio. Možda ljuti na sebe, zbog stvari koje ste uradili ili niste uradili pre njihove smrti. Neki su ljuti na Boga, jer im je uzeo ono što su najviše voleli.

Cenkanje

Činjenica da ne možemo ništa da uradimo da promenimo stvari je zastražujuće bolna. Zato se javlja cenkanje. Odnosno, počinjemo da sklapamo dogovore sa sobom ili možda sa Bogom ako smo religiozni. Želimo da verujemo da ćemo se osećati bolje ako se ponašamo na određeni način.

Uobičajeno je da iznova prelazimo u svojoj glavi stvari koje su se dešavale u prošlosti. Te misli prate pitanja „šta ako…“ ili „kad bi samo…“. Njima pokušavamo da sagledmao alternativnu stvarnost, u nadi da su stvari mogle da ispadnu drugačije.

Depresija

Tuga nakon smrti bližnjeg donosi i depresiju. Bol i patnja koju osećamo ne samo da su veoma intenzivni, već traju mesecima, pa i godinama. Posledica toga jeste beznađe, apatija i gubljenje smisla.

Tuga nakon smrti bližnjeg

Ne vidimo kako da nastavimo život posle smrti drage osobe. Možda ne vidimo ni svrhu toga, niti imamo želju da krenemo dalje. Ukoliko depresivne misli potraju dugo mogu da predstavljaju veliku opasnost.

Prihvatanje

Doći do prihvatanja znači u potpunosti razumeti da je osoba koja je umrla otišla zauvek. Prihvatanje nove realnosti jeste navikavanje na život bez bližnjeg, ali to ne znači da će nestati i naša ljubav i sećanje na njega.

Tuga nakon smrti bližnjeg

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz pokojnika iz inostranstva. Naše profesionalno i saosećajno osoblje pomoći će vam u najtežim trenucima u životu. Telefon naše pogrebne službe dostupan je 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.