Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Posle koliko se skida crnina?

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Posle koliko se skida crnina

Posle koliko se skida crnina? Pitanje koje kod mnogih izaziva nedoumicu.

Ma koliko bili svesni da je smrt sastavni deo čovekovog života, gubitak bliske osobe je najtragičniji događaj. Čak i kada slutimo da se rastanak sa najbližim bliži, nikada nismo dovoljno spremni da se pomerimo sa činjenicom da drago biće više nikada nećemo videti. Boli saznanje da više nećemo sa njim deliti radosne trenutke, niti ćemo moći da potražimo utehu u teškim danima.

Gotovo u trenu naša srca ispunjava praznina koju ništa ne može da zameni. Dok tuga razara svaki deo našeg tela čineći nemogućim da pronađemo snagu kako bismo najmilijem priredili dostojanstveni poslednji ispraćaj. Kako izabrati sanduk za sahranu? Šta je sve potrebno od dokumenata i pogrebne opeme? Koji su običaji u Srbiji za sahrane? Samo su neka od pitanja koja muče svakog ko se prvi put nađe u ovoj nemiloj situaciji. Da bi odmah po ukopu usledio period žalosti i nošenje odeće za žaljenje.

Zašto se nosi i posle koliko se skida crnina?

U najjednostavnijem smislu, žaljenja predstavlja period tugovanja zbog nečije smrti. Osim nošenja određene odeće, ono podrazumeva i kulturološko ponašanja i događaje u kojem ožalošćeni treba da učestvuju. Iako su se običaji nakon sahrane razvijali tokom vekova i razlikuju se među kulturama nošenje crnine je osnova mnogih.

Prvi zapisi o tome potiču iz 753. godine pre Nove ere, u doba Starog Rima. Naime, Rimljani su u vreme žalosti nosili posebnu, tamnu vunenu togu koja se nazivala “pulla”.

Posle koliko se skida crnina

Šta se tačno nosi za žaljenje i posle koliko se skida crnina u Srednjem veku regulisao je zakon. Pa su muškarci morali da nose odela od crnog baršuna, a udovice haljine skromnog kroja, bez ikakvih ukrasa. Dok su u određenom periodu bili u obavezi da nose crninu i za preminulog vladara.

U Viktorijansko doba roditelji i deca pokojnika nosili su 2 godine crninu. Udovice su morale godinu dana na sebi da imaju potpuno crne haljine i dugi crni veo preko lica. Dok je za braću i sestre preminulog to važilo 6 meseci, nakon čega se očekivalo da nose garderobu sive boje.

Kada se skida crnina u našim krajevima?

Ranijih godina intenzitet žalovanja, samim tim i period nošenja crnine, bio je određen stepenom srodstva sa pokojnikom. U najstrožoj žalosti bile su udovice, ali i drugi ženski članovi porodice. Uz crnu garderobu obavezno je bilo nošenje i crne marame, kao znak u društvu da tuguju. Takođe, nisu mogle učestvovati u bilo kakvim slavljima. Mnoge žene su se do kraja života odevala na ovaj način. Dok se danas zadržao samo u pojedinim ruralnim krajevm Srbije. Za muškarce nisu bila stroga pravila. Obično su nosili crnu košulju ili flor.

Danas se, u većini slučajeva crnina skida nakon godinu, tj. po stavljanju godišnjeg parastosa. Mada nije isključeno da se odeća za žaljenje nosi prvih 40 dana ili 6 meseci. Te je odgovor na pitanje: „posle koliko se skida crnina“, zapravo lična odluka.

Posle koliko se skida crnina

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju sahrane. Tako da kompletne pogrebne usluge uključuju i transport pokojnika iz inostranstva, kao i bogatu ponudu crne trikotaže.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“