Kako izabrati sanduk za sahranu 1 Drnda
Kako izabrati sanduk za sahranu? Pitanje koje je svako od nas postavio kada se suočio sa tragičnim događajem u porodici.

Gubitak bliske osobe je najbolniji trenutak u životu. Bez obzira da li nas je zadesio iznenada ili smo dugo slutili da se bliži kraj, ne postoji način da se pripremimo za njega. Zapravo, smrt roditelja i supružnika ostavlja ogromni trag na duši koji nas prati do kraja života.

Međutim, i u najtežim momentima moramo se izdići od patnje kako bismo voljeno biće pripremili na večni počinak. A ključni deo pogrebne opreme čine kovčezi. Baš kao i cveće za sahrane, oni čitavoj tragičnoj ceremoniji daju notu elegancije, čineći oproštaj dostojanstvenim.

Imajući u vidu značaj koji ima, pogrebno preduzeće Drnda Internacional daje vam odgovor na pitanje: “kako izabrati sanduk za sahranu”.

Kako izabrati sanduk za sahranu 2 Drnda

Kako izabrati sanduk za sahranu? Razmislite kakav oblik želite

Kovčezi su postojali na sahranama hiljadama godina. Što potvrđuje arheološko nalazište u kineskoj pokrajini Šensi. U njemu su pronađeni ostaci sanduka stari preko 5.000 godina.

Ranijih vekova služili su da se pokaže bogatstvo i društveni sloj preminulog. I danas igraju važnu ulogu u većini pogrebnih službi, te prilikom razmatranja: “kako izabrati sanduk za sahranu” treba, najpre, znati koje vrste postoje.

Klasični sanduci su pravougaonog oblika. Oni su najduže u upotrebi. Veoma popularni su i trapezoidni sanduci koji se nazivaju “klin”. Prepoznaju se po veoma elegantnom šestougaonom obliku, koji krasi vrhunski sjaj.

Poluotvoreni kovčeg, tzv. američki model, nudi mogućnost otvaranja samo gornje polovine poklopca, te je čest izbor za sahrane velikana i znamenitih ljudi. Mada ih srećemo i na pogrebima kada porodica želi da telo bude izloženo u kapeli.

Sarkofazi predstavljaju višu klasu. Karakteriše ih eksluzivni, masivni izgled koji je ukrašen raznim gravurama, obično, u vidu verskih obeležja.

Kako izabrati sanduk za sahranu prema materijalu?

Kovčezi se razlikuju ne samo po tipu, već i na po načinu izrade, tj. materijalu.

Tradiconalni modeli dolaze od punog drveta. Cena zavisi od vrste i složenosti rezbarenja, kao i od metala koji se koristi za drške i ukrasne dodatke.

Najskupoceniji su sanduci izrađeni od mahagonija, oraha i trešnje. Luksuznu srednju klasu čine hrast, breza i javor. Dok su elegantna, a povoljna opcija modeli napravljeni od bora, topole i vrbe.

Kako izabrati sanduk za sahranu 3 Drnda

Jeftinija varijanta su sanduci od iverice ili furnira koji izgledom podsećaju na tradicionalni dizajn. Za razliku od njih, metalni su jedna od najskupljih opcija. Prave se od nerđajućeg čelika, bronze ili bakra i odlikuje ih izuzetna trajnost.

Posebnu grupu čine ekološki sanduci. Za njihovu izradu koriste se isključivo biorazgradivi materijali, kao što su karton, list banana, morska trava, vrba, bambus, pa i vuna. Svaki od njih poseduje sertifikat kojim se dokazuje da odgovaraju najvišim ekološkim standardima.

Kako izabrati odgovarajući sanduk prema načinu sahranjivanja?

Najveći broj sahrana podrazumeva klasični ukop. Tako da odgovor na pitanje: “kako izabrati sanduk za sahranu” zavisi od želja i finansijskih mogućnosti porodice.

Ipak, pojedine religije imaju posebnu tradiciju. U judaizmu nakon smrti ne postoji razlika u staležima, te je naglašena skromnost prilikom organizovanja sahrane. Samim tim se kovčezi prave od ravnih, neobrađenih dasaka i ne sadrže ukrase.

Sanduci su obavezni i za kremiranje. Pri čemu se biraju modeli od mekog drveta, bez ikakvih metalnih delova ili premaza.

Širok izbor kovčega vrhunskog kvaliteta, kao i pratećih pokrova možete pronaći u ponudi pogrebnog preduzeća Drnda Internacional. Pored pogrebne opreme, naše usluge obuhvataju i prevoz pokojnika iz Evrope, u slučaju da je smrt nastupila u inostranstvu.

One Trackback:

[…] moramo se izdignuti iz tuge, jer nas čeka priprema sahrane. Koja je dokumentacija potrebna? Kako izabrati sanduk za sahranu? Koje je najbolja pogrebna oprema? Kakvi su običaji za sahrane? Samo su neka od pitanja sa kojima […]

Comments are closed.