Prevoz pokojnika iz Irske
Prevoz pokojnika iz Irske je složen posao koji obuhvata posebnu proceduru, te je neophodno angažovanje profesionalaca.

Republika Irska je ostrvska zemlja koje se jednim delom kopna spaja sa Severnom Irskom, tj. delom Ujedinjenog Kraljevstva. Ostalim stranama je okružena vodenim površinama. Tako na zapadu izlazi na Atlanski okean. Na severoistoku je okružuje Severni kanal. Na istoku Irsko more, a na jugozapadu Keltskom more.

Zemlja bogata prelepom prirodom, kamenim pašnjacima i izuzetnom gastronomijom danas važi za visoko razvijenu. Prema BDP-u po glavi stanovnika spada u najbogatije zemlje. Tome su doprineli liberalni ekonomski zakoni koje je država usvojila nakon pridruživanja Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Dobar standard učinio je Irsku poželjnom za život stranim državljanima, uključujući i one sa naših prostora. Prema istraživanju u njoj živi više desetina hiljada stanovnika Srbije.

Međutim, mnogi od njih požele da nakon smrti počivaju uz svoje pretke. U tom slučaju organizovanje sahrane obuhvata i prevoz pokojnika iz Irske.

Strogi propisi za prevoz pokojnika iz Irske

Prevoz umrlih iz inostranstva može da se pretvori u pravu noćnu moru ukoliko se ne ispoštuje zakonska procedura. Ona podrazumeva, pre svega, propise zemlje iz koje se transportuje telo, u ovom slučaju Irske. Takođe, neophodno je ispoštovati i propise zemlje u koju se telo dovozi na sahranu, ali i svih zemalja kroz koje pogrebno vozilo prolazi.

Prevoz pokojnika iz Irske

U većini slučajeva porodica preminulog nije upoznata sa postupkom u slučaju smrti u inostranstvu. Samim tim, veća je verovatnoća da nastanu greške, pa i zastoj koji može da dovede u pitanje i zakazano vreme sahrane. Zbog toga je preporučljivo da čitavu organizaciju i prevoz prepustite stručnjacima.

Da bi se obavio prevoz pokojnika iz Irske potrebna je sprovodnica. Dokumentacija za njeno izdavanje obuhvata pasoš preminule osobe, izvod iz Matične knjige umrlih, izvod iz Matične knjige rođenih i izvod iz Matične knjige venčanih, ukoliko je pokojnik bio u braku. Zatim, potvrdu o uzroku smrti, potvrdu sanitarne inspekcije o bezbednosti sanduka i potvrdu o obezbeđenom grobnom mestu.

Koliko je vremena potrebno za prevoz pokojnika iz Irske?

Prevoz pokojnika iz Irske do Srbije odvija se preko Engleske, Francuske, Nemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Koliko će trajati put zavisi od zadržavanja na graničnim prelazima ovih zemalja.

Glavni grad je Dablin, te se i najveći deo transporta odvija na relaciji Dablin – Beograd. Drugi značajni gradovi su Kork, Limerik, Golvej.

Prevoz pokojnika za Beograd iz Dablina traje oko 30 sata, jer je potrebno preći 2.676 km. Dok udaljenost za:

  • prevoz pokojnika Kork – Beograd iznosi 2.803 km, tj. 33 sati
  • prevoz pokojnika Limerik – Beograd je 2.886 km, te traje oko 33 sati
  • prevoz pokojnika Golvej – Beograd iznosi 2.891 kilometara, odnosno oko 33 sata.

Pouzdano pogrebno preduzeće za prevoz pokojnika iz Irske

Drnda Internacional je pogrebno preduzeće sa tradicijom dugom 3 decenije. Pored širokog spektra pogrebne opreme, pogrebne usluge obuhvataju i prevoz pokojnika iz inostranstva. Ne samo da je licencirano i ima dozvolu za ovu delatnost, već i višegodišnje iskustvo.

Prevoz pokojnika iz Irske

Profesionalni tim poznaje propise svih zemalja vezane za pogrebni transport tako da ćete izbeći čekanja u pogledu administracije. Dok moderna, luksuzna vozila opremljena su da sa lakoćom prelaze hiljade kilometara.

Brižnost, posvećenost i razumevanje – najbolji su opis pogrebnog preduzeća Drnda Internacional, čije kvalitete su prepoznali mnogi.