Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Izgubljeni grobovi vladara koji su pronadjeni

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Izgubljeni grobovi vladara koji su pronađeni

Izgubljeni grobovi vladara koji su pronađeni otkrivaju nam dugo čuvane tajne o životu, smrti, pa čak i kako su izgledale sahrane kroz istoriju.

Verovatno ste pre pet godina čuli uzbudljivu vest da su posmrtni ostaci autora “Don Kihota”, Migela de Servantesa pronađeni nakon skoro četiri veka od njegove smrti. Čuveni pisac umro je kao siromašni ratni veteran. Tačan datum se ne zna, već se po tadašnjim pogrebnim običajima u Španiji navodi datum sahrane – 23. april 1616. godine. Kako je u 17. veku usledila obnova manastira u blizini Madrida mnogi grobovi, uključujući i Migelov su nestali.

Tek 2015. godine unutar jedne od 33 niše arheolozi su otkrili posmrtne ostatke nekoliko osoba. Da bi detaljnom analizom bilo potvrđeno da se među njima nalazi i “princ književnosti”, kako su Španci nazivali svog omiljenog pisca.

Iako ova priča mnogima, možda, zvuči neverovatno, tokom vekova mnoge izgubljene grobnice poznatih sasvim slučajno su nađene. Koje su privukle najviše pažnje javnosti otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Izgubljeni grobovi vladara koji su pronadjeni u Engleskoj

Engleski kralj Richard III ubijen je u bitci na Boswoth polju protiv Henryja Tudora. Sa njim nestala je Plantagenet dinastija i došao je kraj tridesetogodišnjeg Rata ruža.

Vladao je samo dve godine, od 1483. do 1485, ali je ostavio značajan trag u istoriji. Ne čudi što ga je opisao William Shakespeare u istoimenom delu. Odakle je svima dobro poznata rečenica: “’Konja! Konja! Kraljevstvo za konja”.

Kralj Richard III sahranjen je u crkvi Greyfriars u Lesteru. Pola veka kasnije red Franjevaca je raspušten, a nedugo zatim i crkva je porušena. Pa se niko nije potrudio da sačuva posmrtne ostatke kralja.

Izgubljeni grobovi vladara koji su pronađeni

Dana 24. avgusta 2012. godine Gradsko veće Univerziteta u Lesteru, u saradnji sa “Društvom Richard III”, započelo je potragu na parkinu ispod kog su otkriveni temelji crkve. Već 12. septembra pronađeni su ostaci koji su sugerisali da je reč o kralju. Naime, postojala je jaka skolioza kičme i 10 rana na telu dobijenih u trenutku smrti.

Naredne godine DNK analiza je potvrdila da je, zaista, reč o Richardu III. Počelo se sa pripremom nove sahrane u katedrali u Lesteru. Nadgrobni spomenik je izrađen o belog kamena iz jorkširskog kamenoloma. Osim imena i datuma, na njemu je urezan i krst, grb i moto kralja “Loyaulte me lie”.

Grob kralja Heroda pronadje nakon dva milenijuma!

Herod I bio kralj Judeje od 37. godine pre Nove ere, pa do smrti 4. godine pre Nove ere. Prema zapisima iz tog doba danas se smatra da je umro od hronične bolesti bubrega.

Zahvaljujući detaljnim tekstovima koji su nastali neposredno nakon sahrane profesor sa hebrejskog univerziteta Ehud Netzer zaputio se u potragu. Godine 1972. otpočelo je iskopavanje brda Herodija, 12 kilometara južno od Jerusalima.

Bilo je potrebno 35 godina da izraelski tim arheologa objavio da je došlo do otkrića. U donjem delu Herodija pronađeni su ostaci velike palate, trkačke staze i monumentalne zgrade za koju Netzer smatra da je bila Herodov mauzolej. Grobnica je slučajno primećena u jednom zidu. Odnosno, pronađen je sarkofag napravljen od ružičastog krečnjaka. U njemu nisu pronađeni kosti, ali se veruje da pripada kralju Herodu Velikom.

Izgubljeni grobovi vladara koji su pronadjeni – Romanovi

Kada se pomenu izgubljeni grobovi vladara koji su pronađeni mnogima su prva pomisao Romanovi. Svima je dobro poznata tužna priča ruske vladajuće porodice. Cara Nikolu II, njegovu ženu Aleksandru i njihovo petoro dece: Olgu, Tatjanu, Mariju, Anastasiju i Alekseja brutalno je pogubio boljševički streljački odred u noći između 16. i 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu.

Izgubljeni grobovi vladara koji su pronađeni

Boljševički vođa Jurovski nameravao je da sakrije tela u udaljenim rudnicima gvožđa, ali se kamion koji ih je prevozio zaglavio u blatu. Žureći, Jurovski je odlučio da ih sahrani upravo na tom putu. Tela su posuta kiselinom i spaljena, a ostaci zakopani ispod trupaca. Dok je dvoje dece pokopano u drugom grobu kako bi se otežala identifikacija.

Jedan geolog je 1979. godine u šumi otkrio tri lobanje sa rupama od metaka. Kako nije uspeo da pokrene forenzička ispitivanja, vratio ih je na staro mesto. Da bi 10 godina kasnije o svom otkriću obavestio Borisa Jeljcina, što je dovelo do javnog iskopavanja. Godine 2007. pronađen je i odvojeni grob dece. Danas, čitava porodica Romanovih počiva u kripti katedrale Svetog Petra i Pavla u Sankt Peterburgu.

Ukoliko je vas i vašu porodicu zadesila smrt bliskog člana, preduzeće Drnda Internacional vam stoji na raspolaganju 24 časa dnevno, svih 7 dana u nedelji. Kompletne pogrebne usluge obuhvataju ne samo široku ponudu pogrebne opreme i cveća, već i pomoć u administrativnom delu, kao i međunarodni prevoz pokojnika.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

prevoz pokojnika iz španije

Prevoz pokojnika iz Španije

Prevoz pokojnika iz Španije je složeni posao koji zahteva angažovanje profesionalaca. Na jugu Evrope, tačnije na Pirinejskom poluostrvu i na dva arhipelaga, Balearska ostrva u

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim