Poznate ličnosti koje su ekshumirane
Poznate ličnosti koje su ekshumirane spadaju u manju grupu čiji su posmrtni ostaci iz određenih razloga premešteni.

Sahrane poznatih, baš kao i njihovi životi privlače pažnju javnosti. I dok su pojedine medijski praćene širom sveta, druge su obavijene velom tajne, uključujući i vreme i mesto pogreba. Čak i nakon sahrane mnogi grobovi poznatih okupljaju fanove, te postaju prave turističke atrakcije.

Međutim, postoje situacije koje su nalagale da tela slavnih promene svoju lokaciju. Ponekad je to bila izgradnja mauzoleja u kome su trebali da počivaju. U drugim situacijama bila je u pitanju DNK analiza radi potvrđivanja porodične veze sa stvarnim ili navodnim rođacima. Postoje i slučajevi kada je pretnja od krađe tela dovela do njegovog premeštanja.

Poznate ličnosti koje su ekshumirane i zanimljive priče koje se kriju iza toga otkriva vam u ovom blogu Drnda International.

Eva Peron

Eva Peron, sa nadimkom Evita, bila je glumica, prva dama Argentine i apsolutna ikona. Uprkos ogromnoj popularnosti, njen zagrobni život je bio sve samo ne miran.

Umrla je od raka 1952. godine. Njeno balzamovano telo je izloženo u sedištu sindikata u Buenos Ajresu sve dok se ne izgradi ogroman mauzolej. Međutim, izgradnja nije išla po planu, jer je 3 godine kasnije Evitin muž, Huan Peron, uklonjen sa vlasti vojnim udarom.

Argentinske vojskovođe, koje su preuzele vlast, plašile su se simboličke moći tela njegove žene, pa su ga sakrile. Bioskop, vodovod, kancelarije Vojne obaveštajne službe – samo su neke od lokacija na kojima je čuvano Evitino telo.

Telo je na kraju pronađeno i 1957. uz pomoć Vatikana, tajno sahranjeno pod lažnim imenom u Milanu. Godine 1971. je ekshumirano i prebačeno u Madrid, gde je njen muž živeo u izgnanstvu. Nova sahrana nije bila poslednja. Naime, 3 godine kasnije Huan Peron je ponovo izabran za predsednika Argentine. Sa njim se u zemlju vratilo i telo njegove žene.

Od 1976. godine telo Eve Peron počiva u utvrđenoj kripti porodičnog mauzoleja na groblju Recoleta u Buenos Ajresu.

Li Harvi Osvald

Iako nije holivudska zvezda, Li Harvi Osvald se opravdano nalazi na listi poznate ličnosti koje su ekshumirane. Razlog za to jeste ubistvo predsednika Džona Kenedi koje je počinio.

Poznate ličnosti koje su ekshumirane

Ubrzo nakon što je Kenedi ubijen u Dalasu 22. novembra 1963. godine, Osvald je priveden. Do sudskog postupka nije ni stigao, jer ga je 3 dana kasnije ubio vlasnik kluba iz Dalasa Džek Rubi dok su ga vlasti prebacivale u drugi zatvor. Osvald je sahranjen u grobnom parku Rouz Hil u svom rodnom gradu Fort Vortu.

Kako je Kenedijevo ubistvo praćeno brojnim kontraverzama i oprečnim teorijama, 1981. godine Osvaldovo telo je ekshumirano. Postojali su navodi da u grobu nije Osvald, već sovjetski špijun poslat da ubije Kenedija.

Patolozi su uporedili zube tela sa stomatološkim kartonima iz Osvaldovog marinskog korpusa, između ostalih mera, da bi identifikovali telo. Zaključak do kog su došli potvrđuje da telo pripada Osvaldu.

Poznate ličnosti koje su ekshumirane iz sveta glume

Jedan od najvećih komičara svih vremena, Čarli Čaplin umro je u snu na Božić 25. decembra 1977. godine u Korziju-sir-Veviju u Švajcarskoj. U ovom mestu proveo je poslednjih 25 godina godina svog života.

Tri meseca nakon sahrane, dvojica muškaraca iskopali su glumčevo telo i sakrili ga u polju kukuruza. Povod je bio otkup koji su tražili od Čaplinovog advokata. Srećom, zločin je brzo otkriven i pljačkaši su uhapšeni.

Telo je vraćeno u isti grob. Pri čemu je dodat svod od armiranog betona kako bi se izbeglo novo skrnavljenje.

Poznate ličnosti koje su ekshumirane

Seoski grobar koji je otkrio krađu rekao je da nema šanse da telo ponovo bude odneto noću. „Biće vam potrebna pneumatska bušilica da otvorite grob, a to će sigurno napraviti veliku buku“.

Ukoliko želite dostojanstven pomen najmilijem prepustite organizovanje sahrane pogrebnom preduzeću Drnda Internacional. Nama možete poveriti i prevoz umrlih iz inostranstva.