mauzoleji
Mauzoleji su posebne grobnice koje su izgrađene za preminule vladare i znamenite ljude.

Još u davna vreme ljudi su poštovali svoje pretke, kako za života, tako i nakon smrti. Te su u njihovu čast organizovali spektakularne sahrane kao dostojanstveni oproštaj sa preminulim. Ništa manje impresivne nisu bile ni grobnice, tj. mesta namenjena za večni počinak.

Posmatrajući sahrane kod starih naroda, svakako, najveću pažnju privlače piramide. Svojom impozantnom formom ostavljaju svakog bez daha. Te ne čudi što i danas bude interesovanje naučnika i istraživača, koji nastoje da otkriju tajnu njihovog nastanka.

Međutim, i mauzoleji spadaju u neverovatne monumentalne građevine. Svaki od njih je poseban, svaki jedinstven. Pa opravdano nose epitet umetničkog dela u arhitekturi.

Kako su nastali mauzoleji otkriva vam u ovom blogu pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Mauzoleji-drnda-international-1

Mauzoleji se izdvajaju od klasičnog pogreba

Za razliku od tradicionalnih sahrana, gde se u najvećeoj meri telo preminulog sahranjuje pod zemljom, u mauzolejima to nije slučaj. Naime, kovčeg se smešta iznad zemlje u prostoriji poznatoj pod nazivom kripta. Ona obično zauzima centralno mesto građevine.

Mnogi mauzoleji, danas, predstavljaju posebne muzeje otvorene za posetioce. Često se u kripti nalaze klupe za sedenje. Dok muzika u pozadini daje svečani ton čitavom okruženju.

Razvijeni su u 4. veku pre Nove ere

Iako mnogi istoričari piramide svrstavaju u svojevrsne mauzoleje, običaj građenja raskošnih grobnica postojao je i kod Starih Grka. Za razliku od helenističkih tipova mauzoleja u vidu jednostavnih hramova, rimske grobnice su bile u obliku tzv. tumula postavljenih u nekropolama ili duž puteva. Najbolji primeri jesu grobnice careva Augusta i Hadrijana.

Ipak, mauzoleji su zvanično nastali sredinom 4. veka pre Nove ere, kada je žena persijskog kralja Mauzola podigla znameniti C svom suprugu. Pa je od njegovog imena nastao i naziv za ovu vrstu grobnice.

Naime, prvi mauzolej nalazio u centru Halikarnasa, današnjeg Bodruma u Turskoj. Smatra se da je gradnja započela još za života vladara, a završena je 3 godine nakon njegove smrti. Osnova je bila visoka 45 m. Na nju su dolazile 12 m visoke kolonade i krov u obliku priramide visine 7 m. Na samom njegovom vrhu bila je C kočije.

U centralnom delu mauzoleja, na uzdignutom podijumu popločanom mermerom, bio je smešten sarkofag izrađen od alabastera i zlata. Dok je čitava građevina bila ukrašena statuama ljudi, lavova i drugih životinja u prirodnoj veličini. Svi ukrasi i figure delo su čuvenih grčkih skulptora – Briaksos, Leohares, Skopas i Timoteus. Tako da je svako od njih ukrašavao jednu stranu građevine.

Mauzolej u Halikarnasu se izdvaja ne samo kao prva ovakva grobnica, već i činjenicom da nije posvećena nijednom grčkom bogu. Nažalost, snažni zemljotres i Krstaši su je uništili. Pa su danas vidljivi samo njegovi temelji.

Mauzoleji- Piramida

Najatraktivniji mauzoleji

Možda priča o ljubavi mogulskog vladara Džahan-šah i njegove žene Mumtaz Mahal ne bi bila nadaleko čuvena da ne postoji Taj Mahal.

U želji da ispuni obećanje dato supruzi koja je umrla rađajući njihovo 14. dete, Džahan-šah je 1632. godine započeo gradnju mauzoleja. Glavni deo završen je 1648. godine, dok su ostale zgrade i vrtovi dovršeni 5 godina kasnije.

Jedinstveni spoj persijske, indijske i islamske arhitekture pleni nestvarnom lepotom u kojoj dominira velika kupola od belog mermera. Zapravo, čitav mauzolej je od čistog belog mermera i optočen poludragim kamenjem. Kontrast belini zdanja daju džamija i građevina od crvenog peščara. Na uglovima kompleksa nalaze se 4 identična minareta poput onih kod C.

Raskoš spoljašnjosti prati i unutrašnjost mauzoleja sa središnjom osmougaonom prostorijom u kojoj su smeštene mermerne grobnice vladara i njegove žene. Grobnice su ukrašene biljnim motivima i natpisima od crnog mermera.

Najstariji mauzoleji

Bajkovitu priču dodatno opčinjava boja Taj Mahala koja se menja u zavisnosti od sunčevih i mesečevih zraka koji padaju na beli mermer.

Mauzolej prvog kineskog cara, Qin Shi Huanga spada u najveću grobnicu na svetu. U njegovoj gradnji, koja je započeta 221. godine pre Nove ere, učestvovalo je preko 700.000 radnika.

Verovali ili ne, mauzolej se prostore na čak 22 km2. Sa 18 kuća i brojnim putevima predstavlja pravi zagrobni grad. Sama palata, odnosno grobnica visoka je 76 m, a čuva je 8.000 vojnika, konja i kočija od terakote u prirodnoj veličini. Prema predanju kineski car je bio sujeveran, te je naredio da ga i nakon smrti čuva vojska kao posebna pogrebna oprema.

Mauzolej je otkriven slučajno 1974. godine kada su seljaci iz obližnjeg sela pokušali da se zaštite od suše kopanjem bunara.

Bez obzira kakvu sahranu želite za najmilijeg, organizaciju prepustite Drnda Internacional. Dugogodišnje iskustvo, saosećajnost osoblja i najkvalitetniju opremu prepoznali su brojni klijenti iz zemlje i inostranstva. U pogrebne usluge ove kompanije ubraja se i međunarodni prevoz pokojnika.