Prevoz pokojnika iz Portugalije
Prevoz pokojnika iz Portugalije je posao za koji je neophodno angažovanje pogrebnog preduzeća koje pruža međunarodne pogrebne usluge.

Na krajnjem zapadu Evrope, tačnije između Španije na severu i istoku i Atlantskog okeana na zapadu i jugu, nalazi se Portugalija. Naziv potiče od rimskog imena Portus Cale, što u prevodu znači „Lepa luka“.

Ovaj prostor bio je naseljen još pre 3 milenijuma. Iberijci, Tartesijanci, Kelti, Feničani, a zatim i Grci, Rimljani i Germani ostavili su značajan trag svojim kulturama na starosedeoce. Ipak, tek u 15. i 16. veku započeo je pravi procvat zemlje. Zahvaljujući velikim geografskim otkrićima, za koja su zaslužni portugalski morepolovci, Portugalija je postala velika ekonomska, politička i kulturna sila. Ujedno, doživela je značajno proširenje, te se prostirala od Brazila do Indonezije.

Zemlja poznata po prelepoj hrani, muzici i odličnoj klimi privlači pažnju naših građana, te nije čudo što mnogi odlučuju da život nastave u njoj. Međutim, neki od njih izraze želju da počivaju uz svoje pretke. U tom slučaju organizovanje sahrane obuhvata i prevoz pokojnika iz Portugalije.

Koliko traje prevoz pokojnika iz Portugalije?

Lisabon je glavni grad, te u njemu živi i najveći broj ljudi iz naše zemlje. Drugi veći gradovi Portugalije su Porto, Vila Nova de Gaja, Braga i Amadora. Udaljenost za:

  • prevoz pokojnika Lisabon – Beograd iznosi 3.142 kilometara i potrebno je oko 32 sata
  • prevoz pokojnika Porto – Beograd iznosi 2.960 kilometara, tj. 30 sati
  • prevoz pokojnika Vila Nova de Gaja – Beograd iznosi 2.962 kilometara, te traje oko 30 sati
  • prevoz pokojnika Braga – Beograd iznosi, takođe, 2.962 kilometara i potrebno je oko 30 sati
  • prevoz pokojnika Amadora – Beograd iznosi 3.148 kilometara i traje oko 32 sata.

Put do Portugalije vodi preko Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske i Španije. Samim tim i vreme potrebno za prevoz zavisi ne samo od udaljenosti, već i od zadržavanja na graničnim prelazima ovih zemalja.

Zašto je za prevoz pokojnika iz Portugalije najbolje angažovati profesionalce?

Smrt voljene osobe je najtragičniji događaj koji vas može zadesiti. U trenucima bola morate pronaći snage da organizujete dostojanstven ispraćaj. Počev od mesta sahrane, preko pogrebne opreme, pa do ikebane za sahranu – svaki deo je važan.

Ukoliko nastupi smrt voljene osobe u inostranstvu, posao oko organizovanja sahrane postaje složen. Ne samo da morate proći standardnu proceduru pripreme, već morate da isplanirate i prevoz.

Prevoz pokojnika iz Portugalije

S obzirom da je reč o internacionalnom transportu neophodno je poznavanje svih propisa kako bi čitava procedura mogla nesmetano da se obavi. Pre svega, potrebna je posebna dozvola za transport. Za njeno dobijanje potreban je pasoš preminule osobe, izvod iz Matične knjige umrlih, izvod iz Matične knjige rođenih i izvod iz Matične knjige venčanih, ukoliko je pokojnik bio u braku. Zatim, potvrda o uzroku smrti, potvrda sanitarne inspekcije o bezbednosti sanduka i potvrda o obezbeđenom grobnom mestu.

Pored dokumenatcije za dobijanje sprovodnice, morate voditi računa i vozilu koje će obaviti prevoz pokojnika iz Portugalije. Naime, ono treba da ima dozvolu za transport, uključujući i potvrdu o izvršenom atestu. U protivnom, nemoguć je prelazak granice.

Imajući u vidu da je čitav posao veoma kompleksan i vremenski ograničen terminom sahrane, neophodno je angažovanje pogrebnog preduzeća.

Pogrebno preduzeće sa iskustvom u prevozu preminulih iz inostranstva

Drnda Internacional je specijalizovana za usluge transporta pokojnika iz inostranstva. Osim vrhunskog tima koji poznaje propise svih zemalja, ovo je pogrebno preduzeće sa najsavremenijim voznim parkom.

Prevoz pokojnika iz Portugalije

Vozni park obuhvata čak 40 Mercedes Benz vozila, koja su moderno opremljena i u skladu sa svetskim standardima transporta.

Stojimo vam na raspolaganju 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji!