Kada se ne ide na groblje
Kada se ne ide na groblje? Pitanje koje je svako od nas makar jednom u životu postavio.

Na važnoj raskrsnici puteva koji povezuji istok i zapad, Evropu sa Azijom smeštena je naša zemlja. Od davnina ovo plodno tlo bilo je interesantno mnogim narodima koji su pokušavali da ga osvoje. Bez obzira da li su u tome uspevali ili ne, svaki od njih je ostavio trag u našoj istoriji. Svaki je doneo svoju kulturu i narodna verovanja iz kojih su se tokom vekova formirali običaji u Srbiji.

Iako je savremeno doba uticalo da pojedini od njih padnu u zaborav, mnogi se i dalje prenose sa kolena na koleno. Među njima se posebno izdvaju oni koji su vezani za glavna životna razdoblja – počev od samog rođenja, preko krštenja, pa do poslednjeg ispraćaja na večni počinak.

Međutim, završetak životnog kruga nikako ne označava kraj i odlazak u zaborav. Naši voljeni i dalje žive u našim mislima i dragim uspomenama. Dok odlaskom na grob iznova im odajemo počast. Možemo slobodno da kažemo da običaji nakon sahrane, takođe, imaju veliki značaj kod nas.

Imajući to u vidu pogrebno preduzeće Drnda Internacional daje vam odgovor na pitanje: “kada se ne ide na groblje”.

Pravoslavna crkva – Kada ne treba ići na groblje?

Hrišćanstvo ističe da je dužnost svakog od nas da čuva uspomenu na pretke. A to ćemo najbolje učiniti kroz molitvene razgovore sa njima, sećanja na divne dane provedene zajedno i, naravno, posetom njihove večne kuće. Znači, u svakom trenutku, kad god poželite, možete otići na groblje. Čak i kada se u crkvi ne vrše pomeni za upokojene.

Kada se ne ide na groblje

Ipak, najveće nedoumice vezane za pitanje: “kada se ne ide na groblje” stvaraju veliki verski praznici. Mnogi ljudi smatraju da se za Božić i Uskrs ne posećuju preminuli. Što je pogrešno mišljenje.

Naime, dan kada je Isus Hrist pobedio smrt i na taj način svim ljudima podario večni život slavi se nekoliko dana. Upravo je drugi dan po uskrsnuću posvećen preminulima. Prema običajima, za Pobusni ponedeljak treba “pobusati” grobove najmilijih busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima Srbije on se obeležava kao zadušnice. Na groblje se iznose farbana jaja i pale sveće.

I za najradosniji hrišćanski praznik, Božić, posećuju se preminuli. Odnosno, na prvi dan Božića deli se jelo za pokoj duše umrlih i odlazi na groblje. Dok se u davna vremena verovalo da je večera pripremljena za Badnje veče namenjena mrtvima, pa su se oni na nju i pozivali.

Kada se ne ide na groblje? Šta kažu narodna verovanja za sahrane?

Kult mrtvih prožet je mističnim verovanjima. Jedno od njih jeste da noću ne treba ići na groblje. Zapravo, naglašava se da su ove posete veoma opasne. Razlog za to leži u objašnjenju da je groblje grad mrtvih, gde borave njihove duše.

Kada se ne ide na groblje

S obzirom da pored dobrih, postoje i zli dusi, posetom u noćne sate možete ih uznemiriti. Što za posledicu ima dolazak bolesti, nesreća, materijalnih i drugih problema u vašu porodicu.

Običaji za preminule su brojni, a Drnda Internacional je tu da vam pomogne u najtežim trenucima. Svojim dugogodišnjim iskustvom kako u organizovanju sahrana i prevozu pokojnika, tako i u pružanju podrške i saveta, ovo pogrebno preduzeće se izdvojilo od drugih.