Poruka saučešća
Poruka saučešća predstavlja jedinstven način da izrazite svoje saučešće ožalošćenom prijatelju ili porodici nakon smrti voljene osobe. Ne samo da ćete njome odati poštovanje preminuloj osobi, već i pokazati njegovim bližnjima da mislite na njih tokom teškog perioda sa kojim se suočavaju.

Slanje poruke takođe može biti prilika da ponudite svoju pomoć i podršku za vreme žaljenja nakon smrti.

Ako niste navikli da pišete, posebno o osetljivim temama, može biti teško znati odakle početi sa porukom saučešća i kakav koncept treba da ima. Da bi vam olakšala pisanje Drnda Internacional vam daje savete kako da izjavite saučešće porukom.

Kratka i iskrena

Poruka saučešća ne treba biti duga. Ipak, važno je da sadrži vaše iskreno saučešće i reči utehe.

Najbolje je pisanje započeti sa „Dragi…“. Ako pišete porodici, pokušajte da navedete ime svakog člana porodice. Zatim pokažite da vam je žao zbog njihovog gubitka. To možete izraziti različitim rečima za saučešće. Možete reći „Bilo mi je tako žao kada sam čuo za vaš gubitak“ ili „Duboko sam tužan što čujem za gubitak vašeg…“

Poruka saučešća

Obavezno navedite nekoliko dobrih osobina preminulog. Razgovor o dobrim osobinama voljene osobe doneće im utehu, znajući da su cenjeni i voljeni. Mogli biste reći nešto poput: „Nedostajaće mi njen briljantan smisao za humor i smeh“ ili „Bio je tako ljubazan prema svima kojima je bila potrebna pomoć“.

U slučaju da niste dobro poznavali pokojnika setite se šta su o njemu drugi rekli: „Po svemu sudeći, bio je ljubazan i velikodušan čovek“ ili „Voleo bih da sam je bolje poznavao, izgledala je tako vesela i brižna“.

Poruka saučešća kao uspomena na preminulu osobu

Deljenje lepog sećanja na pokojnika može doneti nekoliko trenutaka sreće ožalošćenima. Sigurno će im biti drago da čuju nove priče o svojoj voljenoj osobi i kako je ona pozitivno uticala na živote drugih.

Ako ste u mogućnosti ponudite svoju pomoć i podršku u narednim nedeljama ili mesecima. To bi trebalo da navedete u poruci. Na primer, možete ponuditi pomoć u određenim zadacima, kao što su kuvanje, nabavka, čuvanje dece. Možete jednostavno reći: „Ako želiš da razgovaraš, tu sam“.

Preporučljivo je da pomenete i sahranu. Ukoliko poruka saučešća treba da stigne pre sahrane potvrdite da li dolazite ili ne. U slučaju da je pišete nakon pogreba pokažite poštovanje što su vas pozvali.

Ako niste prisustvovali sahrani, izvinite se tako što ćete reći nešto poput: „Molim vas, prihvatite moje izvinjenje što nisam bio u mogućnosti da prisustvujem sahrani“.

Stvari koje trebate imati na umu pri pisanju poruke saučešća

Nemojte se plašiti da izrazite svoja osećanja. U redu je reći koliko vam nedostaje ta osoba ili koliko ste bili šokirani kada je preminula. Ipak, potrudite se da ne govorite stvari poput „sada je na boljem mestu“ ili „sada je s Bogom“.

Poruka saučešća

Poruka saučešća ne treba da sadrži rečenice poput „Znam kakav je osećaj“ ili „Sve se dešava sa razlogom“. Ovakve izjave mogu da uznemire ožalošćene. Čak i ako ste vi sami doživeli gubitak bliske osobe morate biti svesni da su tuga i bol individualni, te da se sa njima svako nosi drugačije.

Drnda Internacional je pogrebno preduzeće sa višedecenijskim iskustvom u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz pokojnika iz inostranstva.

 

 

Оставите одговор