Category Uncategorized
Neobični pogrebni običaji
Neobični pogrebni običaji iz celog sveta najbolji su dokaz kako su se menjale sahrane kroz istoriju.

Od davnina čovek je nastojao na razne načine da se oprosti od voljenih. Počev od izgradnje velelepnih grobnica, kakve su drevne piramide, preko rituala prinošenja žrtve kod Inka, pa do najmodernih varijanti sahrana u svemiru ili video prenosa – pogrebni običaji, zaista, su fascinantni.

Svako doba, svaka kultura, pa i narod imaju svoju tradiciju sahranjivanja. Ipak, jedno je svima zajedničko – u pitanju su ceremonije kojima se odaje poštovanje preminulom. I dok su jedni odraz klasičnih rituala koji se prožimaju kroz sve religije, drugi su, pak, toliko nesvakidašnji da se moramo zapitati da li još uvek postoje.

Koji su neobični pogrebni običaji iz celog sveta otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Famadihana

Malgaši imaju poseban odnos sa pokojnicima. Naime, ovaj narod na Madagaskaru svakih 7 godina izvodi ritual koji se naziva “Famadihana”. U tom periodu vrši se ekshumacija tela iz kripti, zbog čega je obred poznat i pod imenom “okretanje kostiju”.

Neobični pogrebni običaji

Tela preminulih se obmotavaju belom tkaninom. Nakon toga sledi prava proslava koja je praćena muzikom i ogromnom gozbom, ali i plesom živih sa svojim mrtvim precima. Tokom plesa pokojnicima se prenose porodične vesti i traži njihov blagoslov.

Ovi neobični pogrebni običaji se zasnivaju na uverenju da pokojnici ne počinju zagrobni životu sve dok se njihova tela u potpunosti ne razgrade. Za to vreme su sposobni da komuniciraju sa članovima svoje porodice.

Viseći kovčezi u Aziji

Sahrane na Filipinima i u Kini u pojedinim krajevima karakteriše posebni način odlaganja tela. Ono podrazumeva vešanje kovčega o litice kako bi se telo zaštitilo od poplava i napada životinja. Tako se u južnoj provinciji Sičuana, Gongu, mogu videti stotine visećih kovčega koji su okačeni na stenama. Pripadaju kineskom narodu Bo za koji se smatra da je nestao pre oko 400 godina.

Neobični pogrebni običaji - DrndaNeobični pogrebni običaji

Verovali ili ne, ovi neobični pogrebni običaji i dalje opstaju na Filipinima. Primenjuju ih Igoroti koji naseljavaju severni deo ostrva Luzon, jer veruju da time preminulima omogućava lakši prelazak u zagrobni život. Upravo je zbog njih grad Sagada postao turistička atrakcija. Brojni posetioci dolaze da na liticama doline Eho upoznaju jednu novu tradiciju sahranjivanja.

Šarene pogrebne kuće

U malom gradu Eklutna na Aljasci domorodački običaji vremenom su se pomešali sa pravoslavnim verovanjima. Rezultat toga jesu specifični nadgrobni spomenici. Izgledom podsećaju na minijaturne verzije pravih kuća. Grade se odmah po sahranjivanju i oslikavaju jarkim bojama koje su karakteristične za porodicu preminulog.

S obzirom da vlada verovanje da sve što je uzeto sa zemlje mora se u nju i vratiti, pogrebne kuće se ne održavaju, tj. ne vrši se prefarbavanje i popravka, već narod dozvoljava da se uruše i ponovo postanu deo prirode.

Neobični pogrebni običaji za nedeljne sahrane u Indoneziji

Tana Toraja ili “Zemlja nebeskih kraljeva” je planinsko područje u indonežanskom ostrvu Sulavesi.

Neobični pogrebni običaji

Torajani su poznati po svojim pogrebnim obredima, koji važe za najsloženije i najskuplje. Predstavljaju svojevrsna porodična okupljanja uz ples, molitve i hranu. Obično se rituali obavljaju u nekoliko dana, mada mogu trajati i nedeljama.

Sahrane su specifične po kovčezima koji se do pećine, u blizini sela, nose na nosiljkama u obliku tradicionalne kuće. Svakih nekoliko godina porodica se vraća u pećinu da umije i preobuče voljenu osobu, dajući poklone i hranu koji se čuvaju do sledeće posete.

Pogrebni običaji u našoj zemlji imaju svoju, viševekovnu tradiciju, a u njihovom pridržavanju može vam pomoći pogrebno preduzeće Drnda Internacional. Za skoro 3 decenije poslovanja profesionalni tim upoznao se običajima različitih religija, ali i krajeva Srbije. Ujedno, stekao je iskustvo u kompletnom organizovanju sahrana, uključujući i administrativni deo i međunarodni prevoz pokojnika.