Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Pogrebne maske faraona

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Pogrebne maske faraona

Pogrebne maske faraona imaju posebno značenje kod Starih Egipćana.

Egipatska civilizacija i danas predstavlja nepresušni izvor otkrića. Čak i kada posmatramo sahrane kroz istoriju nemoguće je ostati imun na impozantne piramide. Ove grobnice velikana i imućnih ljudi su pravo remek delo graditeljstva i riznice bogatstva koje pričaju o istoriji drevnog naroda.

Svaki detalj na njima je doveden do savršenstva – počev od matematičke preciznosti sa kojom su građene, pa do pripreme posmrtnih ostataka.

Kakvu su namenu imale pogrebne maske faraona otkriva vam kompanija za pogrebne usluge i prevoz pokojnika iz inostranstva, Drnda Internacional.

Pogrebne maske faraona čine ritualni deo sahrane

Piramide nisu samo mesta za sahrane faraona, već i sredstvo za vaskrsnuće. Prema verovanju, osa koja prolazi kroz njih omogućava put za ulaz duše u nebeski raj među bogove.

Pogrebne maske faraona

U skladu sa tim vršeno je i balsamovanje. Drevni Egipćani su verovali da jedino ako pokojnik bude pripremljen na pravi način može da dosegne večni život. Odnosno, veoma je važno da se sačuva telo, jer duša mora da ima mesto gde će živeti nakon smrti.

Zbog toga su pravljene i pogrebne maske faraona kako bi duša mogla da prepozna lice u slučaju fizičke štete.

Ne samo da su čuvale glavu pokojnika, pogrebne maske faraona su štitile i od zlih duhova dajući, ujedno, svečani izgled umrlom.

Pogrebne maske faraona su se vremenom menjale

U početku, pogrebne maske faraona su pravljene od drveta, iz dva komada koji su povezani klinovima. Zatim su koristili materijal napravljen od papira ili lana i natopljen gipsom, koji je oblikovan na drvenom kalupu.

Da bi od Trećeg prelaznog perioda, sa dolaskom Ramzesa XI, pogrebne maske faraona postale sofisticiranije. Te su za njihovu izradu korišćeni plemeniti metali i drago kamenje. Sastojale su se iz 3 dela, tj. rađene su 3 zasebne maske koje su stavljane jedna na drugu.

Sve maske su dizajnirane tako da likom podsećaju na pokojnika, ali sa blago uvećanim očima i blagim osmehom. Takođe, one su pokazivale modu koja je vladala u tom trenutku, dok su brada i nakit bili obavezni detalj.

Pogrebna maska faraona koja izaziva najveću pažnju

Velika misterija javnosti vezana je za grobnicu Tutankamona u Dolini kraljeva. Otkrio ju je 1922. godine engleski arheolog Hauard Karter.

Prema legendi ova grobnica donosi prokletstvo svakom ko uđe nju. Na to ukazuje natpis iznad sarkofaga: “Smrt će snaći one koji ometaju faraonov san”. Priču dodatno potkrepljuje činjenica da je 12 članova ekspedicije, uključujući i Lorda Kartera, iznenada umrlo za 6 nedelja od otkrića grobnice.

Pored legende, Tutankamonova grobnica izaziva pažnju javnosti i zbog nerazjašnjene smrti mladog faraona, a pre svega zbog izuzetnog bogatstva koje je u njoj pronađeno.

Među predmetima posebno se izdvaja pogrebna maska. Napravljena od čistog zlata sa poludragim kamenjem ona teži čak 24 kilograma. Na glavi faraona nalazi se kraljevska marama, tzv. “nemes” i kobra koja je simbol njegove moći. Lažna brada je od obojenog stakla i dragog kamenja, dok su oči od kvarca i na njima se ističe poludragi kamen lapis lazuli.

Ranijih godina je smatrano da je lice faraona idealizovano, iako pokazuje sliku čuvenog “dečaka kralja”. Novija istraživanja, pak, tvrde da Tutankamonova pogrebna maska uopšte nije bila napravljene za njega, već je nakon njegove smrti prepravljana. Naime, pojedini naučnici ističu da je maska bila namenjena njegovoj majci, prelepoj Nefertiti. Ovu tvrdnju opravdavaju hijeroglifima u kojima su imena kralja Tutankamona ispisana preko ličnog imena koje je Nefertiti koristila kada je postala kofaraon Egipta – Anheperure Merit Neferheperure Neferneferuaten. (“Otelotvorenje Boga Sunca, Ehnatova draga, Lepotica nad Lepoticama Sunčevog diska”).

Balsamovanje

Ukoliko je vašu porodicu zadesila smrt dragog člana, kompanija Drnda Internacional vam može pomoći oko svakog detalja koji se odnosi na organizovanje sahrana  po potrebi, njima možete poveriti i prevoz pokojnika za Srbiju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“