Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Simbolika venca za sahranu

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Simbolika venca za sahranu

Simbolika venca za sahranu postoji od davnina.

Svako od nas je svestan da sve ima svoj početak i kraj, pa i život. Međutim, za gubitak bliske osobe nikada nećemo biti spremni. Bez obzira da li je nemili događaj došao iznenada ili smo već dugo znali da je svaki novi dan sa dragim biće poklon, rastanak ostavlja ogromni trag na duši koji će nas pratiti do kraja života.

I dok pokušavamo da shvatimo šta nas je snašlo, moramo se izdignuti iz tuge, jer nas čeka priprema sahrane. Koja je dokumentacija potrebna? Kako izabrati sanduk za sahranu? Koje je najbolja pogrebna oprema? Kakvi su običaji za sahrane? Samo su neka od pitanja sa kojima se suočavaju porodice pokojnika.

Svakako, ne treba da zaboravite još jedan važan detalj, a to je cveće. Iako postoje različiti cvetni aranžmani za sahrane, venci imaju najdužu tradiciju.

Kako se menjala simbolika venca za sahranu otkriva vam u ovom blogu pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Simbolika venca za sahranu stara je koliko i čovečanstvo

Rituali za sahrane postoje od davnina. Oni na najbolji način pokazuju stav jednog naroda prema životu i smrti. Dok se jedni smenjuju, drugi odolevaju vremenu, opstajući tokom godina. Upravo su venci jedan od delova sahrane koji je karakterističan za gotovo sve kulture i vere. O tome svedoče i arheološki podaci.

Simbolika venca za sahranu

Naime, sredinom 20. veka američki arheolog Dr Ralph Solecki je u pećini Shanidar u Iraku otkrio najstariji grob. Procenjuje se da potiče iz 62000. godine pre Nove ere, a u njemu je bio sahranjen neandertalac star oko 35 godina. Uzorak tla pokazao je prisutsvo polena. Naučnici su došli do zaključka da je zajedno sa telom u grob bilo položeno i cveće.

Ipak, simbolika venca za sahranu pojavila se kasnije. Podaci o njima datiraju iz perioda Drevne Grčke. Krug je predstavljao večni život, pa su zimzeleni venci obavezno polagani na grobove mladih ljudi.

Simbolika venca za sahranu tokom vekova

Od 16. do 18. veka u Engleskoj venac je dobio novu formu, posebno na sahranama žena. Pogrebnu povorku predvodila je žena sličnih godina kao pokojnica, noseći u rukama venac napravljen isključivo od belog cveća. Bela boja je predstavljala čistotu preminule osobe.

U viktorijansko doba cveće je postalo poseban vid komunikacije u životu. Samim tim i u smrti. Venci su izrađivani od različitih vrsta cveća, zavisno od osećanja koja su trebali da prenesu. Okviri su bili od vrbovih ili čempresovih grana, jer je ovo drveće povezivano sa tugom.

Simbolika venca za sahranu

I danas, simbolika venca za sahranu je ogromna. Kružni oblik predstavlja Sunce, a cvetovi njegove zrake. Zapravo, venci služe da pokažu koliko je pokojnik poštovan. Što je veći broj na sahrani, to je ion bio više uvažavan u društvu.

Izrada venaca i suza

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju sahrana. Raznovrsna pogrebna oprema uključuje i izradu venaca od svežeg cveća.

Pored velike ponude različitih veličina i vrsta cveća, možete naručiti venac po svojoj želji, koji će naš tim dostaviti na groblje pre početka sahrane.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje olakšava organizovanje sahrane. Ma koliko da smo svesni da život ne može da

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije je jedna od najtraženijih usluga pogrebnog preduzeća Drnda Internacional. Srpski i slovenački narod povezuje duga istorija. Još početkom 20. veka Slovenci

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane je složeni posao koji zahteva angažovanje profesionalaca. Od prvih dana čovečanstva prisutno je odlaganja posmrtnih ljudskih ostataka. Istorija obiluje dokazima ne samo o