Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Kada se postavlja nadgrobni spomenik

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Kada se postavlja nadgrobni spomenik

Kada se postavlja nadgrobni spomenik? Pitanje koje često “muči” porodice preminulog.

Gubitak bliske osobe je najteži trenutak u životu svakog. Dok se suočavamo sa neizmernom tugom, potrebno je pronaći snagu kako bismo organizovali dostojanstveni ispraćaj. Počev od mesta pokopa, preko opreme za ispraćaj, pa do razmatranja kako izabrati sanduk za sahranu – svaki korak ima svoj značaj.

Međutim, odavanje počasti ne prestaje na dan ukopa. Slede običaji nakon sahrane. Jedan od njih je, upravo, uređenje prostora za poslednji počinak.

Zbog toga vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional daje odgovor na pitanje: “kada se postavlja nadgrobni spomenik”.

Kada je počela tradicija postavljanja nadgrobnih spomenika?

Možemo slobodno da kažemo da su nadgrobni spomenici nastali zajedno sa ritualom sahranjivanja. O tome svedoče arheološka otkrića stara oko 70.000 godina.

Prvobitno, sam poklopac na kamenom kovčegu predstavljao je spomenik. Na njemu su bili uklesani natpisi i umetnički detalji karakteristični za određeno istorijsko doba. Tokom vekova, oni su menjali oblik, veličinu i način postavljanja. Na taj način predstavljali su statusni simbol porodice preminulog. Vremenom, nadgrobni spomenici prestali su da budu rezervisani samo za više društvene slojeve. Već su postali trajno obeležje poslednjeg prebivališta naših najmilijih.

Kada se postavlja nadgrobni spomenik

I u Srbiji, nadgrobni spomenici prešli su dug put. Počev od boje i obeležja na njima, pa do samog položaja – beležili su svoj razvoj. Da bi danas, pre svega, označavali svojevrsnu uspomenu na drago biće koje nije više sa nama. Ne čudi što se njihovom izboru posvećuje posebna pažnja.

Kada se postavlja nadgrobni spomenik prema običajima kod nas?

Iako ne postoje precizna pravila za odgovor na pitanje: “kada se postavlja nadgrobni spomenik”, obično se to obavlja uoči godišnjice. Na dan pomena vrši se osvećenja spomenika, tj. “osvećenje nadgrobnog krsta”. To znači da on mora da ima na sebi urezan krst, kao simbol hrišćanstva.

Bez obzira na veru, stručnjaci savetuju da se sačeka najmanje 6 meseci od ukopa pre nego što se podigne nadgrobni spomenik. Razlog za to jeste da se u početnom periodu zemlja oko groba sleže. Postoji opasnost da se spomenik iskrivi ili potone ako se postavi prerano. Posebno ako je sahrana bila u vreme velikih padavina.

Takođe, postoji i emocionalna strana zbog koje je preporučljivo da se spomenik ne postavlja odmah. Naime, nakon nekoliko meseci, kada početni šok nestane, imaćete jasniju predstavu kakav nadgrobni spomenik i natpis na njemu želite.

Kada se postavlja nadgrobni spomenik – Greške koje pravimo pri postavljanju nadgrobnog spomenika

Nadgrobni spomenik je jedan vid pogrebne umetnosti. Ipak, u duhu hrišćanstva on ne treba da pokazuje raskoš. Već mora biti skromnog izgleda, sa krstom u osnovi.

Kada se postavlja nadgrobni spomenik

Ova tradicija polako nestaje. Poslednjih decenija se najčešće sreću crne pogrebne ploče, koje su, zapravo, preuzete iz katoličanstva. One su lakše za izradu, kao i za održavanje tako da su zamenile nekadašnje spomenike napravljene od kamena peščara.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima dugogodišnje iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i transport pokojnika iz inostranstva. Svojim savetima može vam pomoći i oko izbora nadgrobnog spomenika.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje olakšava organizovanje sahrane. Ma koliko da smo svesni da život ne može da

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije je jedna od najtraženijih usluga pogrebnog preduzeća Drnda Internacional. Srpski i slovenački narod povezuje duga istorija. Još početkom 20. veka Slovenci

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane je složeni posao koji zahteva angažovanje profesionalaca. Od prvih dana čovečanstva prisutno je odlaganja posmrtnih ljudskih ostataka. Istorija obiluje dokazima ne samo o