5 najfascinantnijih grobnica na svetu

„Možda ne postoji ništa drugo što je toliko karakteristično za jedan narod kao način na koji tretiraju svoje mrtve.“ Vilijam Teg, 1876.

Tokom istorije ljudske civilizacije, različite kulture na različit način tuguju i različito odaju počast mrtvima. Neki, poput tibetanskih budista, nemaju nikakvu ceremoniju sahranjivanja, jer odlažu mrtve tako što ih ostave lešinarima ili ih spaljuju na lomačama. Većina kultura, međutim, pokazuje veliko poštovanje sahranjivanjem mrtvih, koji po nekad podrazumevaju kitnjaste grobne, kripte i katakombe. U narednim redovima vam predstavljamo pet najfascinantnijih počivališta širom sveta.

5 najfascinantnijih grobnica na svetu – Newgrange grobnica

Grobnica Newgrange u okrugu Mit u Irskoj definitivno je jedan od najimpresivnijih praistorijskih spomenika na svetu. Izgrađena između 3300. pre nove ere – 2900. pre nove ere, ujedno je i najstarija preživela građevina na svetu (starija je od Stonehenge i Velike piramide u Gizi u Egiptu).

Newgrange je impresivan: kružna humka je široka 250 stopa (76 m) i visoka 40 stopa (12 m). Pokriva ceo hektar (4046 m²).

Dugačak tunel ispod humke vodi do pogrebne komore sa visokom kupolom i tavanicama od ogromnih, međusobno povezanih kamenih ploča. Ulaz u Newgrange je obeležen ogromnim ivičnjakom koji je detaljno isklesan sa „megalitskom umetnošću“, koja uključuje spiralne i koncentrične lučne motive urezane u kamen kremenim alatima.

Tana Toraja

U 5 najfascinantnijih grobnica na svetu spada i Tana Toraja.

Narod Toraja u Sulavesiju u Indoneziji ima nešto što je verovatno najsloženiji pogrebni ritual na svetu. Kada neko umre, na sahranu dolazi mnogo ljudi i ona može trajati bukvalno danima!

Pogrebna ceremonija se često održava i nedeljama, mesecima ili čak godinama nakon smrti (da bi se porodici preminulog dalo vremena da prikupi dovoljno novca za troškove).

Torađani mogu da čekaju toliko dugo jer veruju da smrt nije iznenadni događaj, već postepeni proces ka zagrobnom životu. Mrtvo telo se balzamuje u prvih nekoliko dana smrti, a zatim čuva na tajnom mestu sve do pogrebnog obreda. Posle mnogo „zabave“ (uključujući i klanje jednog ili više bivola), mrtvi se sahranjuju u kamenoj pećini isklesanoj u stenovitim liticama.

5 najfascinantnijih grobnica na svetu

Izrezbareni lik nazvan „tau tau“, urezan je sa likom preminule osobe, a zatim se postavlja na balkon grobnice da predstavlja mrtve i bdi nad njihovim ostacima.

5 najfascinantnijih grobnica na svetu – Vestminsterska opatija

Gotička crkva Vestminsterska opatija u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo osnovana je od strane benediktinskih monaha u desetom veku (i obnovljena u 13. veku od strane kralja Henrija III) – od tada je evoluirala i u crkvu krunisanja za engleske kraljevske porodice i u poslednje počivalište monarha.

5 najfascinantnijih grobnica na svetu

Iako je u početku Vestminsterska opatija bila mesto sahranjivanja kraljeva, aristokrata i monaha, ubrzo je postala dostaupna i za ostale istaknute ličnosti. Pesnici i pisci kao što su Džefri Čoser, Čarls Dikens, Tomas Hardi, Radjard Kipling i Alfred Tenison; kao i naučnici kao što su ser Isak Njutn, Čarls Darvin i Ernest Raderford su tamo sahranjeni.

Dolina kraljeva

Čak i ako ne znate mnogo o Dolini kraljeva, groblju drevnih egipatskih faraona i jednom od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu, velike su šanse da znate za jednog od njegovih stanovnika: kralja Tuta i prokletstvo koje prati njegov grob.

5 najfascinantnijih grobnica na svetu

Godine 1922, egiptolog Hauard Karter otkrio je i otvorio Tutankamonov grob – uprkos upozorenjima da će „Smrt doći na brzim krilima onome ko poremeti mir kralja“.

Lord Karnarvon, finansijer ekspedicije, bio je prvi koji je umro: ugrizao ga je komarac, a kasnije je napravio na tom mestu ranu tokom brijanja. Rana mu se inficirala i preminuo je od trovanja krvi.

Bez obzira na to da li su „misteriozne“ smrti povezane sa Prokletstvom faraona zapravo imale ikakve veze sa otvaranjem grobnica ili su samo marketinški trik, naučnici su nedavno otkrili da su grobnice zaista sadržale potencijalno opasne plesni, bakterije, toksine, pa čak i opasne gasove, koji su mogli da dovedu do smrti.

Pariske katakombe

U 5 najfascinantnijih grobnica na svetu spadaju i pariske katakombe.

Zvanično nazvane les carrieres de Paris ili „pariški kamenolomi“.

5 najfascinantnijih grobnica na svetu

Pariske katakombe su mreža podzemnih tunela i prostorija koje su nekada bile kamenolomi krečnjaka iz rimskog doba. Kasnih 1700-ih, Pariz je imao ozbiljan problem uzrokovan nepravilnim sahranjivanjem i masovnim grobnicama na crkvenim grobljima. Lokalne vlasti su odlučile da će ukloniti hiljade kostiju i smestiti ih u napuštene podzemne kamenolome.

Danas je ulaz u katakombe ograničen i samo mali deo od 186 milja (300 km) podzemnih tunela je dostupan javnosti. Tajni ulazi u katakombe, međutim, prošarani su Parizom. Urbani istraživači su pronašli pristup preko kanalizacije, šahtova, pa čak i sistema metroa u Parizu.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju sahrana

Naša ponuda obuhvata i veliki izbor sanduka različitih vrsta, kao i prateće pogrebne opreme, uključujući i pogrebne krstove i pogrebne piramide, cveće i vence za sahranu.

Ukoliko je potrebno vršimo i prevoz pokojnik iz Evrope i prevoz pokojnika za Srbiju.