Prevoz pokojnika iz Norveške
Rate this post
Prevoz pokojnika iz Norveške je kompleksni posao koji ne možete samostalno obaviti.

Na zapadnom delu Skandinavskog poluostrva, između Švedske na istoku, Finske na jugu i Rusije na istoku smestila se Kraljevina Norveška. Zemlja bogata fjordovima, netaknutom prirodom, fantastičnim gradovima i fascinantnom istorijom doživela je procvat nakon Drugog svetskog rata. Upravo u tom periodu su se doselili i prvi stanovnici Srbije.

Privredni rast otpočeo je, najpre, industrijalizacijom pomorskog saobraćaja i trgovine, a od 70-ih i eksploatacijom nalazišta nafte i prirodnog gasa u Severnom i Norveškom moru. Zahvaljujući stalnom napretku Norveška danas spada u šestu najbogatiju državu.

Pored odličnog standarda ono što posebno privlači ljude iz naših krajeva jeste tzv. humani razvoj. Odnosno, uređeni zdravstveni i školski sistem, kao i velike poslovne mogućnosti. Dodatnu sigurnost pruža i veoma niska stopa kriminala.

Iako u ovoj skandinavskoj zemlji, prema istraživanjima, žive najsrećniji ljudi mnogi naši sugrađani imaju želju da budu sahranjeni u svom rodnom mestu. Zbog toga je neophodno organizovati prevoz pokojnika iz Norveške.

Koja je procedura za prevoz pokojnika iz Norveške?

Prevoz umrlih iz inostranstva, uključujući i Norvešku, podrazumeva složenu proceduru dobijanja dozvole za transport. S obzirom da porodica ne poznaje propise koji važe za prikupljanje dokumentacije, a gubitak bliske osobe je veoma bolan događaj, najbolje rešenje jeste angažovanje pogrebnog preduzeća koje vrši međunarodne pogrebne usluge.

Da biste dobili sprovodicu, na osnovu koje se odobrava prevoz pokojnika iz Norveške, morate da imate izvod iz matične knjige rođenih, po potrebi i izvod iz matične knjige venčanih. Takođe, neophodan je izveštaj doktora o uzroku smrti, izvod iz matične knjige umrlih, potvrda sanitarnog inspektora o ispravnosti pogrebne opreme, kao i potvrda o grobnom mestu.

U slučaju Covid 19 sahrane, odnosno ukoliko je osoba preminula od posledica korona virusa, potrebna je i saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije za obavljanje ovog prevoza.

Prikupljena dokumentacija se dostavlja našoj Ambasada ili Konzulatu u Norveškoj koja izdaje dozvolu za prevoz posmrtnih ostataka.

Kako se vrši prevoz pokojnika iz Norveške?

Prevoz pokojnika iz drugih zemlja nije isti kao standardni prevoz pokojnika u Srbiji. Glavna razlika je velika daljina koju vozilo mora da pređe u što kraćem roku, jer je sahrana već zakazana. Što znači da ne postoji mogućnost kašnjenja i zastoja.

prevoz pokojnika iz norveške

Imajući ovo u vidu iskusni tim pogrebnog preduzeća Drnda Internacional odmah po pozivu klijenta započinje pripremu transporta, tako da će čitava procedura oko administrativnog dela i prevoza biti obavljena u predviđenom terminu.

Druga važna razlika ogleda se u kontroli vozila. Naime, prevoz pokojnika iz Norveške može se obavljati samo specijalno opremljenim vozilima koja poseduju atest. U protivnom neće im biti dozvoljen prelazak granice.

Kompletno organizovanje sahrane

Prevoz pokojnika iz Norveške je ključan, ali ne i jedini deo organizovanja pogreba. Za dostojanstveni ispraćaj najmilijeg morate da izaberete i kovčeg za sahranu, pogrebno odelo, kao i cveće.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam stoji na raspolaganju i u ovom delu organizovanja. Bogata ponuda pogrebne oprema obuhvata veliki izbor sanduka, pokrova, garniture i nadgrobnih obeležja u skladu sa verskim običajima, ali i željama porodice. U asortimanu možete naći i garderobu i ukrasne aksesoara za pokojnika, kao i odeću za žaljenje. Posebnu pažnju osoblje posvećuje izradi venaca, suza, buketa i ikebana od prirodnog cveća.

prevoz pokojnika iz norveske evropa

Stručni tim pogrebnog preduzeća Drnda Internacional je vaš sigurni oslonac u najtežim trenucima. Možete nas kontaktirati u svakom trenutku, svih 24 časa, 365 dana u godini.