Postupak u slučaju smrti
Postupak u slučaju smrti predstavlja standardnu proceduru koja je neophodna za dobijanje Potvrde o smrti. Samim tim čini prvi korak kada je u pitanju priprema sahrane.

S obzirom da se postupak u slučaju smrti razlikuje od toga kako i gde je nastupila pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam otkriva šta treba da preduzmete kada vas zadesi gubitak bliske osobe.

Smrt voljene osobe u njenom domu

Bez obzira da li slutite da se rastanak bliži ili je došao iznenada, smrt drage osobe predstavlja veliki šok. U trenucima neverice i neopisive boli morate da ostanete pribrani kako biste započeli organizovanje dostojanstvenog ispraćaja.

Ukoliko je osoba umrla u svom domu prvi korak jeste pozivanje službe Hitne pomoći ili mrtvozornika radi utvrđivanja činjenice smrti. Pri pozivanju morate da saopštite ime i prezime preminule osobe, godine starosti, adresu, vreme smrti, kao i svoje ime i prezime i kontakt telefon.

Obavezno pripremite svu doktorsku dokumentaciju, posebno ako je preminuli bolovao od hroničnih ili teških bolesti. Na taj način mrtvozornik će imati uvid u zdravstveno stanje preminulog. Takođe, osigurajte lak pristup telu kako bi mogao da ga pregleda.

Nakon konstatacije smrti mrtvozornik izdaje Potvrdu o smrti, te možete pozvati pogrebno preduzeće koje će obaviti transport u kapelu.

U slučaju da pokojnik ostaje neko vreme u kući zatvorite prozore i vrata i zamračite prostoriju u kojoj se nalazi.

Postupak u slučaju smrti u bolnici

Ukoliko se smrtni slučaj desi u bolnici, nakon razgovora sa dežurnim lekarom ili načelnikom odeljenja, dobićete otpusnu listu, kao i Potvrdu o smrti koja je zavedena u protokol te zdravstvene ustanove.

Postupak u slučaju smrti

Sa njom odlazite u odeljenje prosekture u bolnici, gde ćete ostaviti odeću koju ste poneli za pokojnika. Zatim, sa osobljem prosekture možete ugovorite vreme sahrane i odabrati pogrebnu opremu.

Postupak u slučaju smrti pod neobičnim okolnostima

Kada osoba umre na ulici, u tuđem stanu ili nekom drugom javnom mestu postupak u slučaju smrti zahteva pozivanje ne samo Hitne pomoći, već i policije. Imajte u vidu da se u ovakvim situacijama vrši uviđaj te nikako ne smete pomerati telo niti dirati išta u prostoru gde ste ga zatekli.

Po potvrdi o smrti preminuli se odvozi na obdukciju na Sudsku medicinu. Tek kada se ova procedura obavi možete preuzeti telo i krenuti sa pripremom sahrane.

Prisustvo policije je neophodno i u slučaju da je osoba preminula sama u svom domu, izvršila samoubistvo ili se sumnja na nasilnu smrt.

Postupak u slučaju smrti u inostranstvu

Kada se smrt dogodi u inostranstvu čitav postupak je znatno komplikovaniji. Da biste mogli dragu osobu da sahranite u Srbiji morate, najpre, da organizujete prevoz pokojnika iz inostranstva. Za to vam je neophodna obimna dokumentacija iz više različitih institucija.

Prevoz pokojnika drndamedjunarodni prevoz pokojnika drnda srbija

Najpre doktor u hitnoj pomoći ili bolnici, gde ste prijavili smrt, izdaje Potvrdu o smrti. Na osnovu nje u mesnoj kancelariji grada u kome je smrt nastupila dobijate umrlicu na međunarodnom obrascu. Sledeći korak je dobijanje potvrde o bezbednosti sanduka koju izdaje sanitarna inspekcija.

Morate da pripremite i pasoš preminulog, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, kao i potvrdu o obezbeđenom grobnom mestu. Svu navedenu dokumentaciju dostavljate Ambasadi ili Konzulatu Republike Srbije koja vam izdaje dozvolu, tj. sprovodnicu za transport.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju sahrana. Pored bogate ponude pogrebne opreme, posebno smo specijalizovani za prevoz umrlih iz inostranstva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *