Pogrebni običaji kod Mormona
Pogrebni običaji kod Mormona obuhvataju niz specifičnih rituala koji su deo tradicije poštovanja preminulih.

Mormonsku crkvu je osnovao Džozef Smit 20-ih godina 19. veka. Prema navodima njega je u mladosti posetio anđeo Moronija koji mu je saopštio da pored Jevanđelja postoje zapisi na zlatnim pločama. Kako je tvrdio ovaj verski vođa uspeo je da pronađe dodatne zapise i objavi ih 1830. godine u vidu novog otkrovenja.

Mormonsko učenje pridaje veliki značaj braku, poštovanju i disciplini, te pripadnici važe za vredne, poštene i etički ispravne porodične ljudi. Takođe, veruju da je ovozemaljski život, zapravo, “kratak boravak na zemlji kao neophodna faza u kretanju ka božanstvu”.

Kako izgledaju pogrebni običaji kod Mormona otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Pogrebni običaji kod Mormona prožeti su verovanjem o uksrnuću čovečanstva

Mormoni smatraju da je fizička smrt privremena, jer Isusovo vaskrsenje donosi i uskrnuće čitavog čovečanstvo. Zbog toga nakon smrti svaka duša odlazi pred sud.

Oni koji su umrli u grehu ne odlaze u raj, već u duhovni zatvor. U ovom “zatvoru”, duša uči važne principe jevanđelja i ako ih prihvati ima šansu da ode u raj, jer dolaskom Hrista na zemlju svim preminulim se ponovo sudi na osnovu toga kako su poštovali Crkvu.

Pogrebni običaji kod Mormona

U najviše, Nebesko kraljevstvo odlaze duše dece mlađe od 8 godina i ljudi koji su poštovali sve zavete Crkve. Na srednjem nivou, u Zemaljskom kraljevstvu naći će se oni koji su vodili častan život, ali nisu bili odlučni u svom svedočenju o Hristu. Dok je Telestialno kraljevstvo namenjeno dušama koje odbijaju da se pokaju.

Pogrebna oprema kod Mormona

Priprema sahrane započenje oblačenjem pokojnika.

Ukoliko je osoba za života dobila crkvenu inicijaciju u obliku instrukcija, obreda i zaveta kada umre oblači se u hramsku odeću koja je isključivo bele boje. Nju čine pantalone, čarape, cipele, košulja dugih rukava i kravata, za muškarce. Ženama se odeva duga haljina sa dugim rukavima, cipele i čarape, a lice se prekriva velom.

Pripremu pokojnika može da obavi jedino član porodice koji je i sam primio crkvenu inicijaciju, pri čemu mora biti istog pola kao osoba koja je umrla. U slučaju da nije dostupan episkop određuje ko će obući preminulog.

Pogrebni običaji kod Mormona na dan sahrane

Bdenje se kod pripadnika ove crkve odigrava na sam dan pogreba. Zato Mormoni biraju najčešće otvoreni kovčeg za sahranu. Poslednji minuti pred molitvu namenjeni su članovima porodice kako bi se u miru oprostili od najmilijeg.

Mormonsko učenje ne zabranjuje kremiranje. Ipak, obično se pripadnici ove vere odlučuju za ukop, koji obavezno prati duhovna muzika. Sahrana se završava molitvom i osvećenjem groba.

Nakon sahrane svi prisutni odlaze ručak koji se naziva „obrok milosrđa“. Za razliku od drugih religija, gde obrok pripremaju žene iz porodice, ovde to čine žene iz Humanitarnog društva.

Pogrebni običaji kod Mormona

Pogrebni ručak kod Mormona je prilika da se prijatelji i rođaci prisete života preminulog, što je još jedan znak dubokog poštovanja predaka.

Smrt voljene osobe je najtragičniji događaj koji može da zadesi porodicu. U trenucima neizmerne boli pogrebno preduzeće je vaš verni oslonac. Našem timu možete prepustiti organizovanje kompletne sahrane, uključijući i prevoz pokojnika iz diaspore