Rate this post
Prevoz pokojnika iz Berlina zahteva angažovanje pogrebnog preduzeća koje pruža međunarodne pogrebne usluge.

Glavni grad Savezne Republike Nemačke, Berlin, sa 3,4 miliona stanovnika i površinom od 892 km² je jedan od najmnogoljudnijih i najvećih gradova Evropske Unije.

Kao centar kulture, politike, medija i nauke privlači pažnju brojnih turista. Dok visok životni standard, odlična socijalna i zdravstvena zaštita i vodeći univerziteti i istraživački centri čine ovaj grad magnetom za doseljenike. Upravo zato ne čudi što je u Berlinu svaki sedmi stanovnik stranac. Među njima značajni udeo pripada građanima sa srpskim pasošem. Procenjuje se da u Berlinu živi oko 19.000 Srba što ih, po brojnosti, svrstava na treće mesto, iza Turaka i Poljaka.

Prevoz pokojnika iz Berlina
Prevoz pokojnika iz Berlina

Iako Berlin pruža savršene uslove za život mnogi naši sugrađani planiraju da penziju i starost provedu u svom rodnom gradu. Međutim, život je često potpuno nepredvidiv, te nas smrt voljene osobe neprijatno iznenadi. U toj situaciji je neophodno organizovati prevoz pokojnika iz Berlina kako biste ispunili njegovu poslednju želju – da bude sahranjen uz svoje pretke.

Prevoz pokojnika iz Berlina se odvija uz poštovanje svih procedura

Bez obzira da li je preminuli tokom godina stekao status državljanina ili ne, prevoz pokojnika iz Nemačke zahteva kontakte ne samo sa nadležnim službama, već i sa predstavnicima naših vlasti u Berlinu.

Da biste dobili dozvolu za transport tela morate najpre da pribavite potvrdu o smrti (Todesbescheinigung). Nju izdaje doktor u hitnoj pomoći ili bolnici, gde ste prijavili smrt. Na osnovu ove potvrde dobićete u mesnoj kancelariji umrlicu na međunarodnom obrascu (Sterbeurkunde), a sanitarni inspektor će izdati dozvolu za prevoz (Leichenpass).

Od ličnih dokumenata pokojnika treba da imate njegovu putnu ispravu, izvod iz matične knjige rođenih, a po potrebi i izvod iz matične knjige venčanih.

U slučaju da je smrt nastupila usled komplikacija izazvanih korona virusom neophodna je i saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije za transport preminulog.

Uvidom u svu prikupljenju dokumentaciju Ambasada Republike Srbije u Berlinu izdaje sprovodnicu, koja predstavlja svojevrsnu propusnicu za nesmetan prelazak granica.

Brz prevoz pokojnika iz Berlina

S obzirom da je vreme sahrane tačno određeno, prevoz pokojnika iz Berlina mora biti u strogom rokom. Što znači da se svi mogući zastoji u putu moraju unapred eliminisati ili svesti na minimum.

Problem dodatno komplikuje činjenica da se, usled pandemije koju je izazvao COVID-19, uslovi za prelazak granica stalno menjaju. Samim tim je i međunarodni prevoz pokojnika podložan stalnim promena. Zbog toga je dobra informisanost i redovno praćenje svih odluka vlada ključ za bezbedno obavljen transport.

Udaljenost između Berlina i Beograda iznosi 1.242 km, što je okvirno malo više od 12 sati vožnje. Pri čemu se mogu koristiti 2 granična prelaza iz naše zemlje – Kelebija i Horgoš. Upravo od gužve na njima zavisi u velikoj meri koliko će trajati prevoz do Berlina i nazad.

Srećom, na ovim, kao i na svim drugim graničnim prelazima, postoje uživo kamere, te tim pogrebnog preduzeća zaduženog za transport preminulog ima jasnu sliku o zadržavanju na granica. Na taj način može sa sigurnošću da odredi najbrži put.

Siguran prevoz pokojnika iz Berlina

Osim obimnih pravila vezanih za dokumentaciju, postoje i strogi propisi koje moraju da ispune vozila za prevoz. Naime, međunarodni transport preminulih može se obavljati samo specijalno dizajniranim vozilima koja imaju potvrdu o izvršenom atestu. U protivnom biće im onemogućen prelazak granice.

Gubitak bliske osobe je najtragičniji događaj koji vas može zadesiti. Administrativni poslovi oko organizovanja sahrane, uključujući i prevoz pokojnika, dodatno će otežati vašu bol. Zato prepustite kompletnu primpremu pogreba Drnda Internacional stručnom timu.

Prevoz pokojnika iz Berlina
Prevoz pokojnika iz Berlina

Luskuzni vozni park opremljen prema svetskim standardima, bogat izbor pogrebne opreme i poštovanje svih želja porodice, učinili su da ovo pogrebno preduzeće sa tradicijom dugom skoro 3 decenije bude prepoznatljivo ne samo kod nas već i u regionu.