Kineska sahrana
Kineska sahrana je prožeta brojnim običajima.

Mnogi zapisi ukazuju da je kineska civilizacija jedna od najstarijih na zemlji. Još od davnih vremena odlikuje je raznolikost lokalnih formi, koje su stvorile specifičnu kulturu i tradiciju.

Razumeti kineski narod znači, pre svega, razumeti jedinstvenu kombinaciju konfučijanizma, taoizma i budizma. Ove 3 glavne religije pronalazimo u svakom aspektu života, uključujući i sahrane. Kinezi su, zapravo, narod koji je tesno povezan sa svojim precima, te nastoje da očuvaju vezu sa njima kako bi ih oni štitili od zlih sila.

Verovanje je zadržano do današnjih dana. O čemu svedoči tradicionalni praznik – Festival Ćingming. Tada se širom Kine čiste grobovi najmilijih i služi hrana, čaj i vino na grobljima.

Kakve običaje donosi kineska sahrana otkriva vam pogrebno preduzeće Srbija, Drnda Internacional.

Kineska sahrana oslikava bogatstvo porodice

Posmatrajući sahrane kroz istoriju jasno se uočava razlika u ritualima između socijalnog statusa, pa i pola pokojnika.

Kineska sahrana

Pripadnici viših društvenih slojeva nastojali su da i nakon smrti pokažu svoju moć i bogatstvo. Tako su se međusobno nadmetali ko će imati raskošniju sahranu. Nije bio redak slučaj da su angažovane pozorišne trupe i pravljeni kovčezi od zlata. Čak i sam naziv kovčeg ima isti izgovor kao “bogatstvo”.

Kineska sahrana – priprema pokojnika

Baš kao što običaji u Srbiji obuhvataju kupanje pokojnika, tako i kineska sahrana počinje ovim ritualom. Telo se stavlja na tzv. “vodenu postelju” koja se za muškarce nalazi kraj levog, a za žene kraj desnog zida. Vodu za kupanje donosio je najstariji sin. Da bi “potkupio” vodene duhove on je u reku ili bunar morao da baci 3 bakrenjaka.

Nakon kupanja svako od prisutnih je stavljao u ruku umrlog pramen svoje kose, kojim je upućivano da će se ponovo sresti u drugom životu. Dok su noge vezivane crvenom trakom. Na taj način sprečavano je da preminuli ustane i hoda kao živ čovek.

Prema verovanju, pokojnik je oblačen u više slojeva nove odeće bele, crne, plave ili smeđe boje. Na glavu mu je stavljana kapa, a na nogama obavezne su bile čizme. Ovakva oprema za ispraćaj pokojnika osiguravala je blagostanje potomaka.

Kineska sahrana ima veliku simboliku

Kinezi su verovali da smrt jednog člana porodice može da uzrokuje još jednu smrt. Zato su iznad pokojnika stavljali mrtvog pepela ili palili papirnu figuricu koja je predstavljala preminulog. Takođe, sva odeća i drugi pokojnikovi predmeti smatrani su nečistim, pa su spaljivani.

Kako bi se umrli “oprostio od života” pre unošenja sanduka postavljan je sto sa 6 masnih i 6 posnih jela, a sanduk se posipao pepelom koji je imao zadatak da osvetljava put u zagrobnom životu.

Tek tada je telo umrlog polagano u sanduk. Na jugu zemlje običaj je nalagao da se uz telo stavi daska sa sedam otvora. Oni su simbolizovali sazvežđe Severnjače, koja je nebeski zaštitnika sveta mrtvih. Na severu je u ovu svrhu korišćeno sedam bakrenjaka. Za zaštitu je, zatim, stavljano ogledalo, vaga, stari novac i listovi čaja. Dok je u usta pokojnika ubacivan pirinač kod siromašnih ili biser kod bogatih porodica.

Kineska sahrana se obavlja tek po isteku 3 dana od smrti

Posle bdenja sledi kineska sahrana. Međutim, ukoliko tog dana pada kiša, ona se odlaže, jer je takvo vreme loše za potomstvo. Sa druge strane sneg i sunce donose sreću.

Na čelu povorke išli su sinovi, a žene su se kretale iza sanduka. Kineska sahrana je okupljala svu rodbinu i prijatelje, a ponekad i slučajne prolaznike.

Običaji nakon sahrane određivani su na osnovu stepena srodstva, a maksimalni period žalosti iznosio je 25 meseci. Nošenje crnine posle sahrane bilo je namenjeno samo pokojnikovoj deci, unuci su nosili plavu, a praunuci zelenu odeću.

Savremena kineska sahrana

Pod uticajem Budizma, sve više Kineza se opredeljuje za kremiranje. Prah se, obično, odlaže u budističkim hramovima.

Kineska sahrana

Na ovaj način se sahranjuju i kineski državljani koji žive kod nas. Zatim se, po želji porodice, vrši međunarodni prevoz pokojnika.

Upravo je pogrebno preduzeće Drnda Internacional vodeće u Srbiji i regionu kada je u pitanju prevoz pokojnika iz inostranstva, kao i iz naše zemlje. Stojimo vam na raspolaganju 24 časa, svih 7 dana u nedelji.